Merhaba,

Öncelikle gösterdiğin ilgiye teşekkür ederiz. European Solidarity Corps (ESC) ile ilgili ihtiyaç duyduğun temel bilgilendirmeye bu yazıyı sabırla okuyarak ve buradan dolduracağın formu doldurarak erişebilirsin.

Türkiye’de birçok genç yurt dışı gönüllülük, eğitim ve staj fırsatlarını merak ediyor ve kişisel gelişimini sağlamak için bu programlara katılmak istiyor. Haklarında yeterli bilgiye sahip olamadığı için de birçok genç maalesef bu programların hiçbirinden faydalanamıyor. Kafalardaki en büyük soru ise ESC programı nedir ve bu programa nasıl katılabilirim? Bu soruları yanıtlamak için Yücel Kültür Vakfı olarak sana gerekecek bilgileri bir arada topladık.

2019 yılında eski adıyla EVS, bizim bildiğimiz adıyla Avrupa Gönüllü Hizmeti, yerini ESC programına bıraktı.

“European Solidarity Corps-ESC” veya Türkçe adıyla “Avrupa Dayanışma Programı-ADP” Avrupa Birliği tarafından 2019 yılında uygulanmaya başlanan yeni gönüllülük, iş-staj ve dayanışma programıdır. Bu program kapsamında 18-30 yaş arasındaki gençler herhangi bir AB ülkesinde veya kendi ülkesinde 2 haftadan 12 aya kadar gönüllülük programlarına katılabiliyor. Türkiye, Avrupa Birliği üyesi bir ülke olmadığı için ESC programının sadece gönüllülük ve dayanışma alt programlarından yararlanabilmektedir. İş-staj programı sadece AB üyesi ülkeler arasında uygulanmaktadır.

Beni nasıl bir organizasyon bekliyor?
Bir ESC projesinde size destek sağlayan bir “gönderici kuruluş” ve sizi proje boyunca gittiğiniz ülkede ağırlayacak bir de “ev sahibi kuruluş” bulunmaktadır. Süreçte bu iki kuruluş her adımda size yardım edecektir.

Programa başvurabilir miyim?
Programa başvurman için 18-30 yaş arasında olman yeterli. Başka herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.

Program bana hangi destekleri sağlıyor?

Proje boyunca bütün temel harcamalarının program tarafından karşılanması ve senin de proje boyunca ücretsiz olarak gönüllülük yapman hedeflenmektedir.

Bir projeye başvurmak için nasıl bir donanıma sahip olmalıyım?

Peki Yücel Kültür Vakfı bana nasıl destek olabilir?
Türkiye’de gönderici kuruluş olarak çalışan dernek ve vakıfların çoğunluğu gençlerin başvuru süreci boyunca bilgilendirilmesini büyük bir iş yükü görüyor. Gençler gönüllülük ve uluslararası fırsatlar konusunda bilgi sahibi olmadığı ve bireysel çabalarıyla başvurular yaptığı için çoğu kez çabalarının karşılığını alamıyor.

Tam da bu noktada vakfımızın gönüllüleri, daha çok gence ulaşmak adına daha önce denenmemiş bir format olan “ULUSLARARASI GÖNÜLLÜLÜK KULÜBÜ”nü kurmaya karar verdi. Bu kulüp dahil olmak isteyen gençlere ESC başvuru sürecini anlatan ücretsiz eğitimler vermek, başvuru sürecinde genci desteklemek ve kurulacak “dil kulübü” ile de gençlerin İngilizce pratik yapmalarını sağlamayı hedefliyor. Bu gruba dahil olan bütün gençlerin birbirlerini desteklemelerini ve gönüllülük bilinciyle sosyal sorumluluk projeleri üretmelerini bekliyoruz. Bu süreç, gencin Avrupa’da dahil olacağı projeyi gerçekleştiren ev sahibi kuruluş için de referans oluşturacaktır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, hayatında hiç gönüllülük yapmamış gençler, başvurular sırasında maalesef genelde hemen eleniyor.

Sen de yapacağımız online eğitimlere ve İngilizce Konuşma Kulüplerimize sosyal medya kanallarımızı takip ederek katılabilirsin.

Katılacağım eğitimin sonunda hangi sorulara cevap bulacağım?

Akreditasyonlarımız