Merhaba,

Öncelikle gösterdiğin ilgiye teşekkür ederiz. European Solidarity Corps (ESC) ile ilgili ihtiyaç duyduğun temel bilgilendirmeye bu yazıyı sabırla okuyarak ve buradan dolduracağın formu doldurarak erişebilirsin.

Hatta İstanbul'da ikamet ediyorsan 29 Şubat 2020 tarihinde ESC başvuru sürecini baştan sona anlatacağımız ücretsiz eğitimimize katılabilirsin. Sultanahmet’teki konağımızda gerçekleşecek eğitimin saati için ayrıca bilgilendirme yapacağız.

Türkiye’de birçok genç yurt dışı gönüllülük, eğitim ve staj fırsatlarını merak ediyor ve kişisel gelişimini sağlamak için bu programlara katılmak istiyor. Haklarında yeterli bilgiye sahip olamadığı için de birçok genç maalesef bu programların hiçbirinden faydalanamıyor. Kafalardaki en büyük soru ise ESC programı nedir ve bu programa nasıl katılabilirim? Bu soruları yanıtlamak için Yücel Kültür Vakfı olarak sana gerekecek bilgileri bir arada topladık.

2019 yılında eski adıyla EVS, bizim bildiğimiz adıyla Avrupa Gönüllü Hizmeti, yerini ESC programına bıraktı.

“European Solidarity Corps-ESC” veya Türkçe adıyla “Avrupa Dayanışma Programı-ADP” Avrupa Birliği tarafından 2019 yılında uygulanmaya başlanan yeni gönüllülük, iş-staj ve dayanışma programıdır. Bu program kapsamında 18-30 yaş arasındaki gençler herhangi bir AB ülkesinde veya kendi ülkesinde 2 haftadan 12 aya kadar gönüllülük programlarına katılabiliyor. Türkiye, Avrupa Birliği üyesi bir ülke olmadığı için ESC programının sadece gönüllülük ve dayanışma alt programlarından yararlanabilmektedir. İş-staj programı sadece AB üyesi ülkeler arasında uygulanmaktadır.

Beni nasıl bir organizasyon bekliyor?
Bir ESC projesinde size destek sağlayan bir “gönderici kuruluş” ve sizi proje boyunca gittiğiniz ülkede ağırlayacak bir de “ev sahibi kuruluş” bulunmaktadır. Süreçte bu iki kuruluş her adımda size yardım edecektir.

Programa başvurabilir miyim?
Programa başvurman için 18-30 yaş arasında olman yeterli. Başka herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.

Program bana hangi destekleri sağlıyor?

Proje boyunca bütün temel harcamalarının program tarafından karşılanması ve senin de proje boyunca ücretsiz olarak gönüllülük yapman hedeflenmektedir.

Bir projeye başvurmak için nasıl bir donanıma sahip olmalıyım?

Peki Yücel Kültür Vakfı bana nasıl destek olabilir?
Türkiye’de gönderici kuruluş olarak çalışan dernek ve vakıfların çoğunluğu gençlerin başvuru süreci boyunca bilgilendirilmesini büyük bir iş yükü görüyor. Gençler gönüllülük ve uluslararası fırsatlar konusunda bilgi sahibi olmadığı ve bireysel çabalarıyla başvurular yaptığı için çoğu kez çabalarının karşılığını alamıyor.

Tam da bu noktada vakfımızın gönüllüleri, daha çok gence ulaşmak adına daha önce denenmemiş bir format olan “ULUSLARARASI GÖNÜLLÜLÜK KULÜBÜ”nü kurmaya karar verdi. Bu kulüp dahil olmak isteyen gençlere ESC başvuru sürecini anlatan ücretsiz eğitimler vermek, başvuru sürecinde genci desteklemek ve kurulacak “dil kulübü” ile de gençlerin İngilizce pratik yapmalarını sağlamayı hedefliyor. Bu gruba dahil olan bütün gençlerin birbirlerini desteklemelerini ve gönüllülük bilinciyle sosyal sorumluluk projeleri üretmelerini bekliyoruz. Bu süreç, gencin Avrupa’da dahil olacağı projeyi gerçekleştiren ev sahibi kuruluş için de referans oluşturacaktır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, hayatında hiç gönüllülük yapmamış gençler, başvurular sırasında maalesef genelde hemen eleniyor.

Katılacağım eğitimin sonunda hangi sorulara cevap bulacağım?

FORMU DOLDURUP GÖNDERMEK İÇİN SON TARİH 9 ŞUBAT CUMA SAAT 17.00'DİR!

İstanbul dışından başvuru yapmak isteyen gönüllüler için de eğitim sonrası bir eğitim kiti hazırlayıp kendilerine ileteceğiz. Kurulacak whatsapp grubuyla gönüllülerin bilgi paylaşması sağlanacak, aktif başvurular grupta paylaşılacaktır. Bu gruba katılmak için buradan ulaşabileceğin formu detaylıca doldurmanızı bekliyoruz.

Yücel Kültür Vakfı’nın halihazırda başvabileceğim bir projesi var mı?
Şu anda Danimarka’daki partner kuruluşumuzun 21 Şubat tarihine kadar devam eden aktif projeleri bulunmakta. Bireysel başvuru yapmak isteyenler aşağıdaki bağlantıdan gönderici kuruluş bilgisine Yücel Kültür Vakfı – Yucel Cultural Foundation yazarak başvuru yapabilirler. Sana referans olabilmemiz için yine buradan ulaşabileceğin formu doldurmanı rica ediyoruz.

Başvuru sonrası kabul alırsan, ülkeye varışına kadar bütün sürecinde Yücel Kültür Vakfı tarafından destekleneceksin.
Şimdi yapman gereken tek şey buradan ulaşabileceğin formu doldurup gönüllülük kulübüne katılmak. Onlarca farklı Avrupa Birliği ülkesindeki binlerce farklı proje hakkında birbirimizi bilgilendireceğimiz, paylaşımlar yapacağımız, aklımıza takılan soruları sorabileceğimiz bu kulüp senin ve senin gibi istekli diğer gençlerin başvuru sürecini daha rahat geçirmesini sağlayacak.

FORMU 9  ŞUBAT 2020 SAAT 17’YE KADAR DOLDURMAYI UNUTMA!